🔎🌴 Sabeu per què a l’escut de Cunit surt una palmera? Perquè és el símbol del nostre patró major, Sant Cristòfol. Si passegem pel municipi, podem gaudir-les!

🔎🎭 El Carnaval és una gran festa a #Cunit, segurament la més participativa. La història del #carnavalcunit ve de lluny, ja abans de la Guerra Civil es celebrava el Carnestoltes a Cunit, es feien balls i festa a l’edifici de la cooperativa agrària, actual Casal Municipal. Però un grup de cunitencs el va rescatar el 1988, inspirant-se en Sitges, i per això som el Carnaval més antic de la comarca, el més participatiu, el més familiar, el millor Carnaval per als cunitencs i cunitenques.

🔎⚽️ Des del 1957, el futbol forma part de la cultura esportiva del nostre poble. L’Arminio del Santo, el Joan Ricart i el Juan Ortigosa van ser els pioners d’aquest esport a Cunit. Sense ells seriem menys Cunit.

🔎 📚La cultura és molt important per una societat justa. A Cunit, enguany farà 30 anys que es va inaugurar el Centre de Lectura de Cunit, la primera biblioteca a l’edifici del Casal Municipal amb la Marisa al capdavant. Ara tenim una nova Biblioteca a la zona del Parc de la Creueta, i tenim la sort de continuar comptant amb la Marisa!

🔎🌾 A Cunit tenim molts racons desconeguts. Gràcies a projectes com el Tot Natura, hem pogut conèixer rutes, patrimonis i espais naturals. L’excursionisme sempre ha estat relacionat amb el nostre poble. Ara podem gaudir de les rutes patrimonials senyalitzades per conèixer més i millor Cunit.

🔎 🍃 Protegir el medi ambient és molt important per al present i per al futur de les properes generacions. Hem de ser responsables i ser conscients que tot el que fem ara serà bo per al futur. Reciclatge, sostenibilitat, regeneració … Han de ser paraules de la nostra vida quotidiana.

🔎📜 A Cunit tenim una gran petjada dels ibers. No només tenim el jaciment del Fondo del Roig, BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) la màxima consideració patrimonial. També teníem un jaciment a la zona de Valparaiso muntanya, antigament conegut com el “Corral del Castell”. En una de les seves restes ceràmiques es va trobar el dibuix d’un llop, únic a Catalunya, com el que teniu a la imatge.

🔎⛓ El futur de l’edifici de l'”Avi Pau” ha de ser un revulsiu per a Cunit. Edifici icònic, immillorablement situat, i amb vocació de futur. Des d’Impulsem Cunit treballarem per recuperar-lo i impulsar un projecte de futur.

🔎🚲 La bicicleta està lligada a la història de Cunit. Els nostres avis anaven a treballar a la Pirelli a Vilanova i la Geltrú en bicicleta. Al 80s es va fundar el Club Ciclista Cunit. Gaudim del nostre passeig marítim amb la bici i també amb les mountain bikes per les rutes rurals que tenim entre els nostres boscos. La bicicleta és un mitjà de transport a potenciar a Cunit.

🔎 A Cunit la cultura de la moto ve de lluny. Les primeres motos en els 50s per anar a treballar a Vilanova i la Geltrú, tota la història de la Bultaco i de la família Bultó amb les seves campus de motocròs, i també la nostra penya motera PakiPaya. La moto és un estil de vida i en Cunit es viu molt.

🔎🏊🏽 A Cunit tenim unes magnífiques platges per poder nedar, però també tenim dues piscines. La primera al ZEM on podem gaudir de la piscina a l’estiu. La segona és la piscina del poliesportiu on podem nedar tot l’any.

🔎🚊El futur de Cunit passa per la qualitat del nostre servei de Rodalies. El primer tren va passar per Cunit al 1881. No teníem estació i la gent de Cunit anava a Cubelles a agafar el tren. A finals dels 70s del segle passat ens van fer un “Apeadero” i des dels 90s tenim l’estació actual.

🔎🐷 Sabeu com va arribar el nostre estimat Willy a Cunit? Gràcies als nostres “germans” de Hammelbach, el poble alemany agermanat amb Cunit, ens el van portar com a mostra de la nostra amistat i en honor a l’agermanament.

🔎 Sabeu quan es van fundar els Balls Populars de Cunit? Fa 35 anys! El 1984 un nombre reduït de persones van decidir promoure cercaviles folklòriques i balls populars al municipi i per les comarques de Catalunya. A Cunit tenim molta sort de comptar amb aquesta entitat i tradicions que ens ajuden a fer poble.

🔎 Les Masies són elements patrimonials lligats a la història mil·lenària de Cunit. Són edificis característics del nostre poble i hem de conservar el seu llegat. La Masia de Cal Pla era, és i serà una de les més característiques.

🔎🔥 Al 1984 dins dels Balls Populars de Cunit, neix el Ball de Diables Infantils, amb un vestit molt característic de color blanc, pintat a mà amb motius de foc i dimonis per la Dolors Casañas. L’any 2000, els Joves Diables de Cunit en van agafar el testimoni, i passegen les tradicions de Cunit per tot el país, un orgull pel municipi.

🔎 📸 A Cunit tenim la sort de comptar amb gent com en Lluís i el Javi. Gent que ha tirat endavant un projecte com Insta Cunit. Ens han ensenyat com de bonic és el nostre poble i també molts indrets que desconeixíem. Tenim un gran poble, gràcies InstaCunit!

🔎🏐 El Voley és un esport amb molta tradició a Cunit. A l’estiu, el Voley Nit és una de les activitats esportives més importants. També tenim la sort de comptar amb un gran Club de Voley que porta el nom del nostre poble arreu!

🔎🏀 A Cunit tenim un gran club de Basket, AB Cunit. Un club que recull una tradició de bàsquet a Cunit des de finals dels 80s i principis dels 90s. Els primers partits es jugaven a la pista d’hoquei, al costat del camp de futbol. Ara podeu anar a veure’ls i donar-los suport els caps de setmana al pavelló “Els Joncs”.

🔎🏛 Al costat dret de la riera de Clariana al seu pas pel nucli antic de Cunit trobem una casa pairal que tothom coneix com el Castell de Cunit. Està clar que no és un castell, però és el nom que popularment els cunitencs i cunitenques li han donat i que de retruc ha donat també a la plana que s’estén al costat, que molts coneixem com la Plana del Castell.

🔎🔥 La cultura del foc està molt arrelada al nostre poble. El primer element de foc va ser el Drac. Desprès, els Joves Diables de Cunit van fer que el Drac tingués una acompanyant, la Draga! Allà on va és sempre una de les millors ambaixadores de Cunit.

🔎🇩🇪El nostre municipi està agermanat amb el poble de Hammelbach, de la regió de Hesse, a Alemanya. Tenim uns quants cunitencs i cunitenques que hi van molt sovint, per la Kerwe, la seva festa major. Estem molt contents de tenir un poble germà com Hammelbach! Us convidem a visitar-lo.

🔎🌊 Els espigons són un element identificatiu de les nostres platges. Es van fer quan es va construir la central tèrmica de Cubelles per evitar l’erosió de les platges a causa de la construcció del port de la Tèrmica. Des del cel, quan vas en avió saps que estàs “sobre” de #Cunit quan veus les nostres cales.

🔎⛪️ L’església de Sant Cristòfol és un dels punts originals de la trama urbana de Cunit. En un principi hi havia una església romànica del segle XII, a mitjans del segle XVIII es va construir l’edifici actual, i segurament sigui un dels indrets més fotografiats.

lectura en: Castellà